Utrustning
511
wp-singular,page-template-default,page,page-id-511,wp-theme-bridge,theme-bridge,bridge-core-3.1.8,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,columns-4,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive
 

Utrustning

MC & Utrustning

 

Skaffa rätt utrustning

När du nu har gått licenskurs, blivit medlem i en klubb och köpt licens så behöver du så klart både en hoj och skyddsutrustning.

 

Skyddskläder

Du behöver ha ett skinnställ, ryggskydd, stövlar crss/motardstövlar, handskar, integralhjälm och glasögon. Att använda nackskydd är än så länge inget krav i reglementet men är något vi rekommenderar alla att använda. Tänk på att alltid se till att ha bra skydd när du kör supermoto eller någon annan motorsport.

 

MC

I grunden är det en vanlig cross- eller endurohoj som du använder för supermoto. Vanligast är 450 cc men det går även bra med större eller mindre hoj. Tänk på att ju större hoj du har desto tyngre blir det att manövrera din hoj, särskilt på gruspartierna och på mindre gokartbanor. Du behöver inte ha en färdig och raceklar hoj för att börja träna supermoto men det finns vissa saker som du behöver fixa.

 

Fälg och däck

Hjulen är mindre och har bredare fälgar. I fram 16,5” eller 17” x 3,5” och i bak 17” x 5”. Däcken som används är SM däck 120/165 slicks eller regndäck. Om du vill kan du själv skära slicksen med däckskärare för att få bättre fäste på gruset. Om du kommer att börja tävla kan det vara bra att även skaffa regndäck då det rätt ofta regnar i Sverige.

 

Bromsar

Bromsarna uppgraderar man till 300 – 320 skiva, 4-6 kolvsok och större pump, vanligtvis 12-14 mm. Om du bygger om en gathoj så har du säkert redan bra bromsar. Väljer du att köpa nya bromsar så finns det flera märken och modeller att välja emellan t ex Brembo, Magura och Beringer.

 

Fjädring

Fjädringen kan behövas styvas upp men här finns det plats för både stil, tycke och smak hur fjädringen ska byggas för att passa just dina behov. Crossfjädring brukar fungera att börja med. När du kört ett tag så kan du anpassa fjädringen utifrån din körstil och vikt. Det finns flera företag dit du kan lämna in fjädringen och få den anpassad till dig.

Övrigt att fixa

Några saker du behöver tänka på för att få tävla med din supermoto är att ha barkbuster (handtagsskydd), handtagsskyddet är obligatoriskt och ska ha två fästpunkter. En ”kudde” på styret så du inte slår i bröstet i bultarna behövs.  Du behöver najja kylarlock, bultarna som håller oket i fram, bultarna till oljefiltret och oljepluggen med låstråd. Låstråden ska vara av blankdragen kvalitet, rostfri och glödgad. Den får inte vara tunnare än 0,7 mm.

 

Ett uppsamlingskärl till kylarvätskan och vevhus/växelhusventilationen behovs också samt slangar från förgasare/insprutning som kan trycka ut vätska annars. Den totala uppsamlingskapaciteten för kylvätska, olja och bränsle ska vara minst 0,5 liter. Du behöver också se över så att du inte har några brutna handtag som är vassa, stödet får sitta kvar men måste i så fall ha en extra låsning (typ rem eller gummistropp). På vissa gokartbanor finns det ibland krav på att man ska ha kraschpuckar/slitpuckar på fotpinnar.

 

Du kan läsa mer i Specialreglementet för Supermoto (SR) som du hittar här.

https://regler.svemo.se/regelbocker/supermoto

 

Ljud

Tänk på att se över ljuddämparen då supermoto är en sport som låter mycket. Ljudet får inte överstiga 115db/A. Vid tävling och besiktning av din hoj kan ljudmätning genomföras och låter din hoj för mycket så kan du komma att behöva åtgärda din ljuddämpare innan du får köra på banan.

 

Glykol

Glykol är förbjudet att använda på våra motorbanor.

 

Vad mer behöver jag skaffa?

Det är klokt att avvakta med att köpa/skaffa allt tills du vet om du fastnar för supermoto.

Men några saker som kan vara bra är

 

Transport

Du behöver kunna ta din motorcykel till och från banorna. Släp, husvagn eller husbil kan vara bra att ha.

 

Däckvärmare                    

Många förare vill värma däcken för bättre fäste när du åker ut på banan. Däckvärmare är inget krav men hjälper till att förlänga kvaliteten på dina däck

 

Elverk                                

På dem flesta banorna finns det el att hyra för en mindre peng vilket också är miljömässigt bättre. Men det kan ändå vara bra att ha ett elverk ifall det inte finns el.

 

Mekarpall

Praktiskt att ha så att hojen står stadigt när du inte använder den.